23 toukokuuta, 2014

Animaation historiaa

On kulunut sata vuotta ensimmäisestä kaupallisesti menestyneestä animaatioelokuvasta. Sen kunniaksi pieni lista animaation virstanpylväistä, lasten viihteestä ilmaisumuodoksi sadassa vuodessa.

1. Émile Cohl (1957-1938): Fantasmagorie (1908): Varhaisiin modernisteihin kuuluneen Cohlin ensimmäinen ja tunnetuin animaatiokokeilu. Valaistun lasin päälle Cohl piirsi käsin 700 kuvaa, edellinen kuva oli piirtämisen aikana uuden alla. Negatiivina piirrokset näyttivät liitutaululle piirretyiltä. Elokuva on mykkä.
2. Winsor McCay (1869-1934): Gertie the Dinosaur (1914): Sarjakuvan ensimmäisen neron interaktiivinen hupailu, jota McCay teki vuosia piirtämällä elokuvan kuva kuvalta. Elokuva oli suunniteltu live -esityksen osaksi, tämän version tekstiplanssit vastaavat esiintyjän repliikkejä alkuperäisessä. Esitys oli siis vuorovaikutteinen jo sata vuotta sitten. Ilmeisesti elokuvan esitykseen kuului myös live musiikki.
3. Burt Gillett (1891-1971): Kolme pientä porsasta (1933): Animaatiosta teollisuusalan kehittäneen Walt Disneyn (1901-1966) ensimmäinen kokonaan värillinen musikaalianimaatio, jonka ohjasi Burt Gillett. Elokuvassa on jo täysipainoinen ääniraita repliikkeineen ja loistava rytmi. Heti tämän elokuvan jälkeen Disney ryhtyi tekemään kokopitkiä animaatioelokuvia kuten Lumikki, Pinokkio, Fantasia ja Bambi. Kaiken kaikkiaan Disney sai 26 henkilökohtaista Oscar palkintoa.
4. Tex Avery (1908-1980): A Wild Hare (1940) Ainakin Walter Lantz Productions, Warner Brothers, MGM ja Hanna Barbera olivat Tex Averyn omaperäisen ja Disney laatuun verrattuna sairaan anarkistisen tyylin kustantajia. Repe Sorsa ja Väiski Vemmelsääri, sekä Lurppa ovat hänen kynästään. 
5. Bobe Cannon: Gerald McBoing Boing (1950): Itsenäisen UPA-studion elokuva, jonka tyyli on toiminut esikuvana monille, varsinkin retro -tyylille. Sisällössä onkin aikansa realismia toki vahvasti ajan mukaan tyyliteltynä.
6. Len Lye: Free Radicals (1958): Ilman kameraa suoraan filmille raaputettu teos, jossa jazz -rytmi ja abstrakti kuvarytmi synkkaavat ja svengaavat.
7. Jan Švankmajer: Jabberwocky (1971)  Surrealismin helmiä.
8. Juri Norštein: Skazka skazok, Satujen satu (1979): Syvällinen ja kaunis animaatioelokuva, selvästi korkeakulttuuria, eikä halpaa viihdettä.
9. John Lasseter: The Adventures of André & Wally B. (1984): Vielä hiukan tönkkö, mutta toimiva pikkuanimaatio on Toy Storyn ja Carsin tekijän ensimmäinen  kokonaan 3D -mallinnuksella toteutettu tietokoneanimaatio. Tietokoneiden myötä animaatiosta on tullut myös erikoisefektien tuottamista aina hyper-realistisiin 3D -elokuviin asti.

10. Animatrix, nettigalleria. Kotimaisia animaatioita netissä.

11. Myös vaha-animaatiot kuten Wallace ja Gromit, ovat nekin jo täysipainoista elokuvaa,
eikä enää välttämättä lainkaan lapsille suunnattu, kuten tämä henkilökohtainen suosikkini: Mary ja Max, jonka ilmaisu etenee edellisenkin lievästä anarkistisuudesta vielä paljon pidemmälle. Animaation keinoilla voi näyttää koko todellisuuden aivan uudesta perspektiivistä.


11 toukokuuta, 2014

Web -sivuston tekeminen webissä

Väkersin vastikään pienen perulais-suomalaisen MERI -hostellin web sivuston ja onneksi huomasin, että sehän käy nykyään helposti ilmaiseksi verkossa. Firma on Zyro.com

Pohjien muokkaus on hyvin intuitiivista ja helppoa, tosin myös vapaaseen koodaamiseen verrattuna melko rajoittunutta, mutta hyvin valittu pohja auttaa myös suunnittelua ja jollet ole varsinainen velho, et kaipaa mitään, ellei vaikkapa kieliversiot ole aivan must. Ohjeet ovat melko selkeät jos sivujen teko on muuten tuttua, itse sain sivuston aikaan opettelu mukaan lukien yhden työpäivän aikana. Seuraava sivusto meneekin sitten jo nopeammin. Tosin päivässä saa perustaa vain yhden sivuston. 

Sivut siis tehdään siellä, missä niitä katsotaankin ja samalla saa jopa melko hyvän "domain" -nimen, tosin huomasin, että jostain syystä FaceBook ei sitä suostu päästämään läpi viestiin. Täällä se tuntuu toimivan. 

Kokeilepa MERI -linkkiä, ja kerro minulle jos se ei toimi, niin arvostan avuliaisuuttasi. Kaikenlainen muukin palaute otetaan kiitollisuudella vastaan.