Vapaa, eli ilmainen suomenkielinen puhesyntetisaattori on myös TEKESin Suopuhe -projekti, joka on päättynyt jo 2003. Ohjelma toimii silti yhä unix käyttöjärjestelmässä, joten siis myös maceissä, mutta vaatii siis hiukan unix-taitoja, jotka Pekka Peruskäyttäjältä kyllä puuttuu. Suopuhe lisää Emacspeak - ohjelmaan Festival -modulin, jonka toimivuus nykyisen version kanssa on epävarmaa. Festival sivuilla on muuten hauska demo, joka luo reaaliajassa äänitiedoston tekstistäsi. Seikkaperäinen suomenkielinen Festivalin asennusohje parin vuoden takaa on kuitenkin olemassa, jos homma pitää saada toimimaan ilmaiseksi.
Projektin synnyttämän tietotaidon kaupallinen versio jatkaa elämäänsä:
ReadSpeaker -palvelu mahdollistaa verkkosivun ääneen lukemisen suomeksi. Palvelu oli koekäytössä esim Digitoday -uutispalvelussa. Demon teki Bitlips, joilla on mm. suomenruotsilla toimiva demosivu. Ohjelmasta on saatavana macille komentorivipohjainen unix versio jonka hinta on noin neljässä sadassa eurossa.
Puhujat esiin
Laadukkain tämänhetkinen suomenkielinen puhe on ehkä AssitiveWaren tuote nimeltä Infovox iVox on tuote, jolla Mac (Snow Leopard tai Lion) saadaan oppimaan suomenkielinen puhe ja sitä voidaan käyttää siis vakio englanninkielisen puheen tapaan ja sen rinnalla. Convenientware GhostReader on toinen erillinen ohjelma, jolla voi avata tekstitiedostoja luettavaksi ääneen, se ei siis samalla tavalla käytä käyttöjärjestelmän palveluita.
Puheen hinta
Molemmista saa ilmaiseksi toimivat demot, täysi lisenssi on GhostReaderiin yhdeltä kieleltä ja käyttäjältä neljäkymppiä ja koko systeemin iVox -äänet skandikielien osalta suolaiset parisataa euroa. Jostain syystä suomen Apple-Store puuttuu jälleenmyyjien listalta, tosin ruotsinkaan vastaava ei löydä tuotetta. Vaatii siis asennetta lähteä tuotetta ostamaan kun sitä ei tarjota kaupan hyllyltä.
Äänivalikoima on suppea.
GhostReaderin suomeksi toimiva puheääni on nimeltään Matti, ja se on ehkä hiukan takakireän kuuloinen miesääni. iVoxin suomiääni on nimeltään Sanna ja se on jo melko rauhallinen ja miellyttävä naisääni. Molemmista saa oikein hyvin selvää tekstistä.
Aiheesta lisää: