Kuinka pakastin sulatetaan oikein?
Sulata pakastin tammi-helmikuussa kun on kovimmat pakkaset. Kaikki vaan lainalaatikkoon (tai jos ei ole muovisäkkiin) ja ulos. Peitä laatikko, ettei lumi sada sisään tai elukat pääse apajille.
Jätä sitten pakastimesta luukku auki. Ilman sähköjä jätetään sulamaan yön yli. Älä rupea raaputtelemaan jäitä irti, pakastin menee pilalle, rikot herkän pinnan ja palellutat sormesi. Anna sen sulaa rauhassa.
Seuraavana päivänä, tai kun kaikki on sulanut vedeksi, tyhjennys ja pesu. Jos pohjassa on korkki sen voi avata ja vedet valuu lattialle. Katso käyttöohjeista, voi olla joku tyhjennysletku tms. Kuivaus pehmeällä liinalla. Suihkaus käsidesiä tappaa loputkin mikrobit. Siirrä tyhjä pakastin paikaltaan ja imuroi nyt samalla sen takaa vuoden (parin) pölyt pois ja pese lattia.
Pakastin paikalleen ja takasin kylmäksi (virrat päälle). Koska paketit ovat jääkylmiä pakastimen kylmeneminen ei kestä tosiaankaan kovin kauaa, joten sähkön säästö on mojova.
Palkitse itseäsi jollain hyvällä, olet sen ansainnut. Olet nimittäin tehnyt niin kuin tehdä pitää, jos pakastimen omistaa. Ja miksei omistaisi auttaa se vaan.
Laita rasiat perälle, ne on kauimmin säilytettäviä, tee niistä muistio: Milloin pakastettu kuinka paljon mitäkin ja miten esikäsitelty. Arvioi viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen ja merkkaa se kalenteriin.
Järjestys on siis tämä ja sitä ei voi kyseenalaistaa, ellei tiedä paremmin:
Pahvilaatikot keskelle alas, mielellään niin että näkee mitä niissä on.
Näitä siis tarvii usein ja vaihtuvuus on nopea. Pizzaa, kebabia, nugetteja, kalapuikkoja yms. Laatikot voi myös olla isokokoisia, joten ne tähän keskelle, mihin mahtuu. Laatikot pysyy päällekkäinkin järjestyksessä, ei siis pusseja tänne sekaan.
Jos joskus pitää äkkiä jäähdyttää jotain, laatikoiden päälle saa melkein tasaiselle alustalle ehkä asetettua vaikka kulhon. Ei muuten onnistu, jos laatikoiden välissä on pusseja tai laatikot on sikin sokin sekasin.
Pussit siis siksi ja sitä varten, erikseen yläkoreihin. On sitä paitsi huomattavasti paljon selkeämpää katsoa pussipinosta, mitä siellä on kun seassa ei ole laatikoita.
Toiseen koriin vihannekset ja ranskanperunat yms. (vasemmalle)
Toiseen koriin kala ja liha, katkaravut yms. (oikealle)
Ylähyllylle omaan rauhalliseen kolkkaansa kylmäkallet ja jääpalat.
VINKKI:
Ota pakastimen sisällöstä usein kuva digikameralla ja näytä sitä sille, joka haluaa kurkistella pakastimeen ihan uteliaisuudesta, että onko siellä mitään... Voit myös ihan itse katsoa kuvasta ja palauttaa asioita mieleesi kantta availematta. Planeetta pelastetaan siis digikameralla.
Kun kuva on otettu silloin kun järjestys oli uusi ja siisti, se herättää jatkossakin mielikuvia siitä että pakastimen pitäisi aina näyttää siistiltä.
Eikä siis siltä lumiselta sekametelisopalta mikä se oli ennen sulatusta ja siivousta.
Yleiset käyttöohjeet
Pidä luukkua auki aina vain muutama sekunti, jotta ilma ei ehdi kokonaan vaihtumaan. Ota koko kori ulos ja pengo ulkopuolella, laita vasta sitten takasin. Järjestys on juuri siksi hyvä että voi minimoida luukun aukaisut. Joissakin pakastimissa on lukko, jos on, käytä iheessä.
Laita pakastin heti lukkoon ja pidä avain itselläsi. Se voi ihan oikeasti auttaa asiaa jos jälkikasvu on kovin paksukalloista lajia.
Kyse ei ole siitä että lapsia yritetään näännyttää nälkään. Jos lapset kykenevät itse ottamaan ruokaa pakastimesta ne eivät näänny nälkään. Valitse siis kahdesta pahasta se pienempi paha ja opeta lapsille mitä on asioista huolehtiminen ja vastuun kantaminen. Vastuusi on kantaa valtaa päättää siitä milloin pakastimen kansi avataan. Jos siis olet sadistista sorttia, anna se avain muille, jos ne ovat vähemmän sadistisia.
Pelasta planeetta lapsille
Kerro lapsille miksi pakastinta ei saa turhaan aukoa. Pakkasukko nimittäin pääsee joka kerta silloin karkuun ja tulee talvella takaisin nipistelemään varpaista. Siis siten säästetään melkoinen määrä energiaa ja niin ollen tehokkaasti hidastetaan jäätiköiden sulamisnopeutta ja meren pinnan nousunopeutta. Ja asiasta voi jatkaa ihan vaan muihin ajatuksiin pääsemiseksi että usko tai älä, mutta vielä enemmän vaikuttaa se että jokainen ottaa ruokalusikallisen enemmän kasviksia jokaisella aterialla ja etenkin se että kaikki istuu syömään yhtä aikaa, eikä tee mitä sattuu mikroruokia kukin eri aikoihin. Lapsi ymmärtää energian kulumisen helposti kun verrataan, pakastimen kylmeneminen tarvitsee energiaa suunnilleen saman verran kuin kuluu parin tunnin polkupyöräreissulla jos koko ajan ajetaan ylämäkeen.
On muuten monia ruokalajeja joihin kuuluu pikainen pakastus. Yleensä pakastin on kovimmillaan ja kuluttaa eniten sähköä aina juuri siinä tilanteessa kun sinne pistetään kilo tai pari jotakin huoneenlämpöistä. Näiden valmistus on ekologista, helppoa ja hauskaa juuri kovilla pakkasilla. Joten tee niitä nyt samalla ja ota pakkasista kaikki hyöty irti.
Tee kynttilälyhtyjä ämpäreillä ja saaveilla ja pidä kunnon pakkasjuhlat.