11 toukokuuta, 2009

Lex Nokia ampuu itseään jalkaan


Pirteän positiivinen ja väsymättömän energinen kokoomushallituksemme siis ajoi läpi ns Lex-Nokian ja pian työnantajasi urkkii lain voimalla sähköpostiviestejäsi. Nythän se on siis vieläkin laitonta, vaikka taitaakin olla jo yleinen käytäntö. Lakiesitys tarvitsee vielä presidentin hyväksynnän.


Ketterän sopeutumisen filosofia


Ei pidä masentua. Kun sinä itse teet asiat oikein, väärintekijät ovat edessäsi voimattomia. Toisin sanoen ja tarkemmin ajatellen työntekijän kannalta Lex Nokia ei ole välttämättä huono asia ollenkaan vaan kääntyy lopulta oikeastaan työnantajan omaan nilkkaan. Etenkin kun vaikuttaa vahvasti siltä etteivät työnantajat ole kiinnostuneita kryptografian historiasta ollenkaan, mutta se olkoon toisen jutun aihe.


Käännät asian eduksesi seuraavalla logiikalla:


1. Olet tietysti haluttu työntekijä joten työnantajasi etsii vinkkejä aiotko lähiaikoina vaihtaa työtä. 

- Miksi olisit työssä jossa haluat vain haukkua työnantajaasi sähköpostissa? 

- Jos olisit yritysvakooja tietäisit luonnollisesti jo valmiiksi, ettei sähköpostia voi käyttää sellaiseen.

- Jos sinulla on työaikanasi kovin paljon aikaa yksityisviesteihin, olet varmaan jo aika korkealla ravintoketjussa, pääministeri tms. joten tämä ei koske sinua.


2. Kun sinua kosiskellaan toisesta työpaiksta, jossa esim kaverisi/kolleegasi on jo töissä. Mietit voitko jutella asiasta avoimesti sähköpostissasi ollenkaan, tottakai, älä ota stressiä. Oikeastaanhan se on jopa suotavaa, voisitte jopa sopia asiasta että näinhän me juuri tehdäänkin. Ehkä ei ihan kaikkea, mutta jos esim sen verran että asia on arvattavissa. Pieni salamyhkäisyys tekee viestistä mielenkiintoisemman.


Asioista sopiminen ja jutteleminen esimerkisi ilman sähköpostin käyttöä ei ole mitenkään laitonta, tällöin voidaan sähköpostissa esim vain viitata keskusteluun. Miksi molempien tuntema asiasisältö pitäisi kirjoittaa viestiin? Sehän olisi omituista. 


Se että viestintän käytetään sähköpostia saa asian ilmeisesti työnantajataholle vaikuttamaan salamyhkäiseltä ja peitellyltä, tämä voi johtua siitä että työnantajasi ei suoraan kerro sinulle lukevasi sähköpostiviestejäsi, vaan haluaisi vain että se on laillista.


3. Varsinaisesti ei siis tarvitse välttämättä tehdä mitään. Saat sovitusti tai spontaanisti sähköpostia, jossa asiaan ( mahdolliseen työpaikan vaihdokseen ) viitataan vaikkapa epäsuorasti, puhutaan ehkä paremmasta palkkatasosta tai mitä nyt sitten puhutaankin niin kuitennkin yleensä varmaan jostakin asiasta, joka voisi olla paremmin kuin nyt. Sana palkka on varmaan tässä se avainsana, sen on esiinnyttävä jossakin, jotta työnantajan hakukone löytää viestin.


4. Jos tietojasi urkitaan saat pikaisesti palkankorotuksen tai ylennyksen ja asemasi paranee.


5. Nyt tiedät, että sähköpostiasi urkitaan, sinun ei tarvitse edes kysyä asiaa. 

Voit kokea olevasi haluttu ja tärkeä työntekijä. Tiedät että työnantajasi pitää sinusta huolta.


6. Jos tietojasi ei urkita, voit rauhassa jatkaa ja löydät ehkä piankin paremmin palkatun duunin ja ehkä myös samalla sellaisen työnantajan joka osaa pitää kiinni työntekijöistään ja ajaa heidän etuaan urkkimalla sähköpostiviestejä. Jatkat samaa rataa ja palkkasi nousee nousemistaan.


7. Joka tapauksessa urasi jatkaa nousujohteista kulkuaan.


Onko työnantajallasi varaa enää olla lukematta sähköpostiviestejäsi ?


- Riippuu tietysti siitä paljonko rahaa he sijoittavat sähköpostien lukemiseen ja siitä seuraaviin palkankorotuksiin. Myös pidemmällä aikavälillä lain palkkoja nostava inflaatiovaikutus voi olla yllättävä.


Toisaalta saman lain pohjalta voidaan kuka tahansa lavastaa yritysvakoilijaksi, joten ellet sitten hoida hyvin uutta tehtävääsi sinut voidaan tietysti korvata toisella. Tai sitten kun firman rahat on menneet urkintaan, sen sijaan että ne olisivat menneet töiden tekemiseen.


Saapa nähdä meneekö presidentin hyväksynnästä läpi, kun taitaa laki olla vieläpä ihmisoikeuksia polkeva. Yritysvakoiluahan tämä laki ei aidosti todellakaan estä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti Ajatustehtaalle: