22 toukokuuta, 2013

Käytä pilveä

Kovalevysi hajoaa. Jos ei vielä, niin piakkoin. Aivan varmasti hajoaa. Jos sinulla ei ole varaa hankkia ns. RAID -pakkaa (noin viittä kovalevyä kytkettynä yhteen siten, että aina kun yksi hajoaa, voit vaihtaa varalevyn tilalle, eikä tiedostot katoa), olet liian vaarallisesti elävä riskeistä nauttiva hullu, paitsi jos oletkin fiksu ja käytät pilveä. Pilven käyttö on tässä yhteydessä aivan laillista ja jopa suositeltavaa.

Teratavu kuville
Flickr on kuvapalveluiden konkari ja juuri julkisti uudet rajansa, ja nyt saat ilmaiseksi peräti teratavun tilaa kuville ja videoille. Palvelu on erikoistunut nimenomaan kuvapalveluksi, joten kaikki kuvat sinne yhteen paikkaan joka pysyy, eikä sitä paitsi maksa mitään, ellet halua erityisiä lisäpalveluja. Toimii ihan varmuuskopiona, eikä muut näe kuviasi ellet nimenomaan niitä erikseen jaa joillekin. 200 kuvaa uppia kerrallaan. Ylärajaa vuorokaudessa ei näköjään ole, paitsi kaistanleveys.

Kuvia voi järjestellä kokoelmiksi ja lisäksi flickr sisältää facebook tyyppisiä keskusteluryhmiä yms. Kuulemma kolmannes maailman valokuvista on jo Facebookissa ja kuulemma niitä ei saa sieltä edes poistettua, mutta jos etsii varmuuskopiotilaa valokuville, joita ei aio levitellä muille, tässä se on ja suunniteltu selvästi erityisesti valokuvaajille. Mikko Saari on julkaissut blogissaan vinkkejä flickr -käyttöön. Ja on hyvä tietää, että Flickr on siis Yahoo:n omistama palvelu. 

50 Gt teksteille, yms.
MEGA https://mega.co.nz/ on suomalaissyntyisen dotcomin uuteen seelantiin vastikään virittelemä valtava uusi pilvipalvelu. Voit ilmaiseksi ladata 50Gt mitä  tahansa tiedostojasi ja edes palveluntarjoaja itse ei tiedä mitä siellä on, kaikki liikkuu ja säilytetään kryptattuna. Jos itse siis hukkaat salasanasi, kaikki on mennyttä, mutta muuten siis turvassa kaikilta muilta. Ja tämä siis tässä vaiheessa, homma todennäköisesti kehittyy lähivuosina, sillä startti on ollut vauhdikas.

5 Gt asetuksille, yms.
OSX käyttää myös omaa iCloud palveluaan, joka toimii taustalla yhdessä käyttöjärjestelmän kanssa ja jonka avulla saan turvaan erilaisia asioita koneistani, niiden asetuksista, yhteystiedoista jne. Jos talo palaisi ja koneet mukana, en enää täysin menetä menneisyyttäni. Muutamat ohjelmat (Teksturi, iWork)  osaavat jopa tallentaa suoraan pilveen. 

Suuri osa kuvistani on jo flickrissä, frendit facebookissa, duunit pian Megassa ja tärkeät tiedot iCloudissa. Muitakin pilvipalveluita on, mutta en tunne niitä vielä hyvin, tunnetko sinä? 
Vielä koittaa aika, jolloin myös käyttöjärjestelmä ja ohjelmat ovat pilvessä, sano minun sanoneen.

Sanasto: 
Pilvipalvelu = yleisessä käytössä oleva valtava serveritarha, jossakin päin internettiä.
Uppia = ladata pilveen, (upload) 
Ladata, hakea, noutaa = ladata pilvestä omalle koneelle (download)