20 huhtikuuta, 2009

Skeemageneraattori


Mikä on skeema?


Vitsi on eräs skeema. Vitsinhän tunnistaa yleensä vitsiksi. Silloin on käytössä vitsin skeema.


Jokin vitsityyppi on myös skeema. Esimerkiksi jos vitsi alkaa: Olipa suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen... Voi jo arvata että kukin tekee vuorollaan jotakin ja viimeiseksi yrittävä tekee jotakin yllättävää. Yleensä se on se oman kulttuurin edustaja, joka sitten päihittää muut joko nerokkuudellaan tai hölmöydellään. 


Skeema tuottaa itsestään kopioita ja versioita, kunnes niitä on vaikka kuinka paljon ja skeemasta tulee yhteistä perinnettä. Skeemoja löytyy joka lähtöön, esim: lääkäriromanssi, dekkari, avaruustarina, skifi, pakina... skeema voi myös kehittyä formaatiksi kuten tv-sarjat, sketsi-showt, kisat, visailut, reality-showt, yms.


Skeema on konsepti, joka on hyväksi havaittu käytäntö. Se on yleisesti käytössä ja toimivaksi todettu. Yleensä skeeman kyllä tunnistaa, jos on ahkera kirjallisuuden ja tarinoiden kuluttaja ja etenkin jos tykkää tarinoiden kehittelystä. Joskus skeemalle on vaikea antaa nimeä ja joskus onneksi näkee jotakin uutta, sellaista mitä on hyvin vaikea sijoittaa mihinkään raamiin. 


Sellaiset tarinat ovatkin kiehtovimpia. Olennaisinta niissä on ehkä se että loppuratkaisua ei osaa ennustaa, odottaa, eikä ennalta arvata. Sellaiset tarinat maistuvat elämältä, tekevät levottomiksi tai ainakin herättävät ajatuksia.


Skeeman hajottaminen


Skeema myös rajoittaa ajattelua, tai ainakin suuntaa sitä. Jos kehitän tarinaa ja huomaan sen olevan skifiä, oma mielikuvani skifistä alkaa ohjaamaan tarinaa muistuttamaan jo koettua ja vanhanaikaista, perinteistä skifitarinaa. Tai jos tarinassani alkumetreillä tapahtuu rikos, se voikin muuttua dekkariksi ja sitten yhtäkkiä jo ollaankin punomassa perinteistä salapoliisitarinaa. 


Ei näin. On hylättävä skeema ja rikottava se tai vähintään ruvettava skeemarikkuriksi, jotta saisi jotakin aidosti uutta aikaan. 


Skeemojen käyttö ideoinnissa


Mitä jos suunnittelisi skeemageneraattorin? 


Siis minkä? No, sellaisen aparaatin, joka tuottaa jo olemassa olevista skeemoista vaikka risteyttämällä uusia? Ensin siihen syötetään skeemoja ja sitten se arpoo kaksi ja risteyttää ne.


Yksinkertaisimmillaan ihan vaan skeemojen nimiä otetaan listasta ja pannaan sitten peräkkäin, kuten yhdyssana. Suomen kielessä tämä ainakin voisi toimia. Kokeillaan:


Skeemat: (testiversio, vain muutama kokeeksi... näissä kaikissa voisi lukea perässä määre: -tarina.)

dekkari, skifi, historia, länkkäri, kung-fu, agentti, poliisi, sota, bändi, lääkäri... 


Yhdistettynä randomina tulokset olisivat esim:

Länkkäridekkari

sotabändi

länkkärilääkäri

poliisiskifi

kung-fudekkari

agenttisota

bändisota...


Hmm... selvästi mielikuvan kannalta silläkin on merkitystä kummassa järjestyksessä sanat tulevat: Bändisota vai sotabändi.

Eli rupeavatko muusikkoryhmät taistelemaan keskenään vai ovatko sotilaat perustaneet keskuuteensa alaryhmiä, jotka lisäksi ehkä musisoivat.


Osa on selvästi jo tehtyjä ja nähtyjä, kuten skifipoliisi, tai kung-fudekkari, eli idea ei sinällään taidakaan olla uusi. Haa. Sehän ei pätkääkään vähennä idean arvoa vaan vain todistaa että idea toimii, koska sitä on jo käytetty, siis tätähän ideaa kannattaa nimenomaan käyttää. Käyttäähän sitä muutkin.


Skeemoja pitää vain syöttää lisää... ja jospa tekisi kolmiosaisia... 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti Ajatustehtaalle: